fbpx

Hetta-Pallas vaellus

Suomen legendaarisin vaellusreitti

Voita ilmainen Hetta-Pallas Vaelluspaketti! Arvo 350€!

Hetta-Pallas vaellus - Yleistä

Hetta-Pallas vaellus on Suomen legendaarisin vaellusreitti ja samalla yksi kauneimmista. Maisemat vaihtuvat vaelluksen aikana mäntykangasmaastoista tunturien karuille huipuille, joista taas laskeudutaan tunturien välissä oleviin kuruihin. Reitti on hyvin viitoitettu, joten eksymisen vaaraa ei ole.

Hetta-Pallas reitillä on tasaisin välein autio- ja varaustupia, joita voi käyttää yöpymisiin. Tupien ympärillä on myös aina telttapaikkoja sekä tulentekopaikkoja, joissa voi valmistaa ruokaa. 

Hetta-Pallas vaelluspaketti on suunniteltu kolmen yön ja neljän päivän vaellukseksi. Yöpymispaikat ovat aina tupien kohdalla. Neljän päivän vaellus on suosituin tapa vaeltaa reitti. Päivämatkoiksi tulee näin keskimäärin 15km päivälle.

Mies kävelemässä Hetta-Pallas vaellusreitillä.

Ensimmäinen vaelluspäivä - Hetta-Sioskuru

Hetta-Pallas vaellus alkaa Hetan kylästä venekyydillä Ounasjärven yli. Ensimmäinen etappi on noin 7km järven rannalta Pyhäkeron autiotuvalle läpi mäntymetsien. Tästä alkaa nousu Pyhäkeron huipulle ja upeat maisemat alkavat avautua askel askeleelta. Huipulta voit bongata Käsivarren, Norjan ja Ruotsin suurtuntureita. Edessäpäin siintävät Pallastunturit eli sinun vaelluksesi päämäärä. 

Huipulta laskeudutaan reittiä pitkin Sioskuruun, jossa sijaitsee Sioskurun autio- ja varaustupa. Tämä on ensimmäisen vaelluspäivän yöpymispaikka. 

Ensimmäiselle päivälle patikointia kertyy hieman alle 15km.


Toinen vaelluspäivä - Sioskuru-Hannukuru

Toisena päivänä Sioskurusta noustaan hulppeisiin maisemiin Siosvaaralle ja jatketaan Tappurin ohitse helppokulkuista ylänköä pitkin Pahakurun autiotuvalle asti. Pahakuruun voi jäädä yöksi, mutta tästä ei ole enää pitkä matka Hannukuruun, josta löytyy muun muassa sauna. Jo pelkästään saunan takia kannattaa vielä pari kilometriä jaksaa eteenpäin. 

Hannukuru sijaitsee noin reitin puolivälissä. Ounastunturit on nyt jätetty taakse ja edessä odottavat mahtavat Pallastunturin kerojen ylitykset.

Toiselle päivälle patikointia kertyy vähän yli 13km.

Varusteita roikkumassa autiotuvassa Hetta-Pallas vaellusreitin varrella.

Kolmas vaelluspäivä - Hannukuru-Nammalakuru

Kolmas vaelluspäivä päästään viettämään upeissa maisemissa tunturien laitoja kulkiessa ja huippuja ylittäessä. 

Ensimmäisenä vastaan tulevan Suastunturin ylityksen jälkeen on hyvä keitellä lounas Suaskurun kodalla, jonka jälkeen onkin vastassa ehkä koko reitin jyrkin nousu Lumikeron huipulle. Raskas nousu kuitenkin palkitsee vaeltajan mahtavilla maisemilla joka suuntaan. 

Lumikeron jälkeen ylitetään poroaita ja kävellään Vuontiskeron rinnettä Montellinmajalle. Jotkut jäävät sympaattisen näköiseen Montellinmajaan yöksi, mutta tupa on hyvin pieni. Tästä ei ole enää pitkä matka Nammalakuruun. Montellinmajalta risteytyy reitti Vuontisjärvelle, jota pitkin pääsee noin 4 kilometrin kävelemisen jälkeen autotielle. Tätä reittiä voi käyttää, jos leikki täytyy jättää kesken ja on päästävä nopeasti sivistyksen pariin.

Nammalakurun autio- ja varaustuvalle on tästä enää reilu kilometri.

Päivälle kertyy patikointia hieman alle 14km.

 

Neljäs vaelluspäivä - Nammalakuru-Pallastunturin Luontokeskus

Neljäs eli viimeinen vaelluspäivä edessä, rinkka todennäköisesti tuntuu jo paljon kevyemmältä ja kroppakin on tottunut vaeltamiseen.

Rihmakurun kota tulee vastaan jo kolmen kilometrin jälkeen Nammalakurulta lähdettäessä, mutta moni syö lounaan jo tässä vaiheessa. Rihmakurun kodan jälkeen ei rakennettuja tulipaikkoja enää ole. 

Matka jatkuu kohti Taivaskeroa, joka on Pallastunturien korkein kohta. Itse reitti ei kulje Taivaskeron huipun kautta vaan jää hieman alemmaksi. Taivaskero kuitenkin kannattaa ehdottomasti käydä huiputtamassa. “Taivaskeron kierros”-reitti johtaa huipulle ja tätä voi seurata, mutta huiputuksen jälkeen kannattaa palata alkuperäiselle reitille. Muuten laskeudut Pallastunturin luontokeskukselle hiihtohissien vierustaa, joka varmasti latistaa vaelluksen lopetuksen tunnelmaa. Palaa mieluummin huipulta takaisin Hetta-Pallas reitille ja laskeudu porokämpän ohi luontokeskuksen pihaan. 

Hetta-Pallas vaellus on hoidettu! Homma pulkassa!

Matkaa viimeiselle päivälle kertyi 13km + mahdollinen Taivaskeron huiputus 1,5km.

 

Varaa itsellesi Hetta-Pallas vaelluspaketti hintaan 350€ sisältäen:

Kysymyksiä? Voit lähettää meille viestiä osoitteeseen info@wildmakerlapland.com. Lue myös usein kysytyt kysymykset.